Over mij

Advocaat Julia Mekkes

Mr. Julia Mekkes (1992) is in 2018 beëdigd als advocaat. Julia is een betrokken en gedreven advocaat die uitsluitend (jeugd)strafzaken behandelt. Zij staat verdachten in zowel grote als kleine strafzaken bij.

U kunt dan onder meer denken aan diefstal, heling, mishandeling, openlijke geweldpleging, maar ook deelname aan criminele organisatie, (poging)doodslag en zedenzaken. Daarnaast behandelt zij veel verkeerszaken (Wegenverkeerswet), zoals een ingevorderd rijbewijs bij alcohol of te hard rijden.

Julia is in 2018 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in Nederlands recht, met als specialisatie het strafrecht. Zij heeft een minor Criminologie gevolgd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daar heeft zij veel kennis van het penitentiair recht opgedaan, waardoor gedetineerden ook bij haar terecht kunnen voor beklagzaken.

Mr. Julia Mekkes heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd: Strafrecht, Jeugdstrafrecht. Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

“De passie voor het strafrecht is opgewekt tijdens haar bijbaan bij het Juridisch Spreekuur Gedetineerden. Julia gaf hier vrijwillig juridisch advies aan gedetineerden in verschillende penitentiaire inrichtingen. Het gaf haar veel voldoening, waardoor zij een aantal jaren voor deze stichting heeft gewerkt en zelfs een jaar in het bestuur heeft gezeten.”

Werkervaring

Naast volwassenen staat Julia jeugdigen bij, zij heeft tijdens haar studie voor de Kinder- en Jongerenrechtswinkel gewerkt en kwam er vrij snel achter, dat zij na haar Beroepsopleiding Advocaten een specialisatie Jeugdrecht wilde gaan volgen, zodat zij ook jeugdigen kan bijstaan.

Ruim vijf jaar heeft Julia bij Advocatenkantoor Cheng gewerkt, eerst als juridisch secretaresse, vervolgens 3 jaar als advocaat-stagiaire. Sinds september 2021 is zij zelfstandig advocaat en is Julia haar eigen kantoor, Mekkes Advocatuur begonnen. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVSJA).

Julia wordt geregeld gevraagd als deskundige in verschillende radio-en televisieprogramma’s.