Voor mij zijn de termen master, stage en beroepsopleiding allemaal heel vanzelfsprekend. Maar hoe logisch dit voor mij ook klinkt, voor velen is dit natuurlijk niet zo.
Een vraag die dan ook veel gesteld wordt is hoe je nou eigenlijk strafrechtadvocaat wordt. In deze blog leg ik het uit.
Het begint allereerst met een bachelor-en masterdiploma aan de universiteit. Het maakt niet uit of je eerst een hbo-studie afrondt, en daarna naar de universiteit gaat, of dat je direct aan de universiteit begint. Ook maakt het niet uit welke master richting je kiest, zolang het maar een master is aan de rechtenfaculteit. Het is natuurlijk handig om meteen voor het strafrecht te kiezen, maar een algemene master kan ook. Nadat je de master hebt behaald krijg je de titel “Meester in de Rechten”. Hoe mooi dit ook klinkt, helaas ben je er dan nog niet.
Nu begint het echte werk, op zoek naar een plekje als advocaat-stagiaire. Voordat je zelfstandig als advocaat aan de slag mag, volg je de tweejarige Beroepsopleiding. Tegelijkertijd loop je drie jaar stage, vandaar de term advocaat-stagiaire. Om aan de slag te gaan als advocaat-stagiaire heb je een patroon nodig. Je kan het zien als een mentor, hij/zij is een ervaren advocaat die je begeleidt. Naast dat je al werkzaam bent op het kantoor en je je eigen zaken en zittingen hebt, volg je dus ook nog een opleiding. Je hebt colleges en praktijktentamens, om zo het vak beter onder de knie te krijgen.
Na 3 jaar hard werken ben je er dan eindelijk, je mag echt zelfstandig aan de slag, zonder begeleiding van je patroon. Je kunt vanaf nu voor jezelf beginnen, hetgeen ik meteen heb gedaan.
De snelste weg om een strafrechtadvocaat te worden is door eerst je 3 jaar durende bachelor aan de universiteit te behalen, vervolgens de 1-jarige master, en daarna de 2-jarige beroepsopleiding (met de 3-jarige stage). Na 7 jaar hard zwoegen mag je jezelf dan met trots een strafrechtadvocaat noemen.