Gastblog: tips aan een rechtenstudent van een rechtenstudent

Hi allemaal, mijn naam is Lisanne en met trots mag ik mijzelf de eerste juridisch medewerker van Mekkes Advocatuur noemen. Inmiddels werk ik alweer een paar maanden met Julia samen en ik heb het heel erg naar mijn zin. En misschien nog wel het leukste, nu weet ik écht zeker dat ik zelf ook strafrechtadvocaat wil worden. Maar om daarachter te komen heb ik al heel wat dingen gedaan. In deze blog zal ik jullie hierover mijn tips geven.

Ik heb zelf de bachelor rechtsgeleerdheid aan de Tilburg University gevolgd. Na 3 jaar colleges gevolgd te hebben (en stiekem ook veel gefeest) vond ik het tijd worden om wat meer van de praktijk te leren. Al vanaf kleins af aan is mijn droom om strafrechtadvocaat te worden. Maar voor deze stap echt te nemen besloot ik wat ervaring op te doen binnen dit rechtsgebied, want, het is niet niks.

Omdat stages vaak fulltime en voor langere periode zijn, besloot ik bewust een tussenjaar te nemen. In mijn derde jaar heb ik al mijn vakken gehaald. Mijn bachelor scriptie heb ik opgeschoven naar jaar 4, waardoor ik daarnaast heel veel tijd vrij had. Hier heb ik dan ook optimaal gebruik van gemaakt. Het afgelopen jaar heb ik twee stages gelopen bij strafrecht kantoren. Eentje van 3 maanden en eentje van 4 maanden. In deze periodes heb ik ontzettend veel geleerd, veel meer dan op de universiteit. Ik heb echt kunnen ervaren hoe het werk als een strafrechtadvocaat eraan toe gaat, wat er op je pad komt, met welke verweren je kunt komen, hoe je een zitting voorbereid en ga zo maar door. Ook vond ik het erg leerzaam om mee te mogen naar zittingen en bij cliëntbesprekingen te zitten. Ik merkte dat ik steeds meer over het strafrecht leerde en ook juridisch steeds sterker werd. In het begin schreef ik voornamelijk memo’s (een korte samenvatting van een dossier) en zocht ik jurisprudentie uit, terwijl ik later in mijn stages vooral pleitnota’s schreef.

Mijn allerbelangrijkste tip is om echt de tijd te nemen om jezelf te verdiepen in de verschillende rechtsgebieden en praktijkervaring op te doen. Dit kan een stage zijn, maar ook een bijbaan of bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de rechtswinkel. Dat is naar mijn idee de beste manier om erachter te komen wat je leuk vindt en of het werk voor jou is weggelegd. Vooral in het strafrecht kan je best heftige zaken voorbij zien komen, en daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Na deze stages gelopen te hebben, wist ik 100% zeker dat ik mijn droom wilde najagen. Ik zag dat Julia net haar eigen kantoor was gestart, en vanuit mijn eerdere ervaringen wist ik dat het leven van een strafrechtadvocaat best wel hectisch kan zijn. Julia kon wel een helpend handje gebruiken en ik kon haar versterken met de vaardigheden die ik tijdens de stages had geleerd, win-win dus! Zo zie je dus maar dat het opdoen van ervaring niet alleen heel leuk en leerzaam is, maar ook fijn kan zijn voor je carrière.

Ik ben Julia enorm dankbaar voor deze kans en ons doel is om samen Mekkes Advocatuur nog verder te gaan uitbreiden. Mocht jij het nou leuk vinden om Julia als spreker op je event of lezing te hebben? Of heb je een juridische vraag? Dan mag je altijd aan mailtje naar mij sturen op vaneersel@mekkesadvocatuur.nl