Een vraag die vaak voorbijkomt is wat een ‘piketdienst’ nou precies inhoudt. En dat is niet gek, want veel cliënten komen via de ‘piket’ binnen. Ik zal jullie uitleggen hoe dit werkt.
Iedereen in Nederland heeft recht op bijstand van een advocaat. Maar niet zomaar iedereen heeft een vaste advocaat die direct tijd heeft. Daarom is er de piketadvocaat in het leven geroepen. Deze regeling is er om iedereen de mogelijkheid tot rechtsbijstand te geven.
Een piketdienst is een politiedienst voor de advocaat. In Amsterdam zijn er twee diensten per dag, een van 07.00-13.30 uur en een van 13.30-20.00 uur. Als er een verdachte wordt aangehouden en hij/zij een advocaat wenst stuurt de politie een melding naar de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand stuurt vervolgens de melding door naar een willekeurige piketadvocaat.
Een melding dien ik binnen 45 minuten te accepteren en binnen 2 uur breng ik een bezoek aan mijn cliënt. De piketdiensten zijn erg verschillend, de ene keer kun je vijf meldingen hebben en de andere keer geen. De ene keer gaat het om een zwaar feit (zware mishandeling, poging doodslag), terwijl het ook kan gaan om een winkeldiefstal op heterdaad.
Eenmaal aangekomen op het bureau zal ik mijn cliënt uitleggen wat zijn rechten zijn en wat er verder zal gebeuren. Ik bereid hem daarnaast voor op het verhoor en oefen enkele vragen met hem.
Voorkeursmelding
Stel dat er een vaste cliënt van mij wordt aangehouden dan kan diegene om mijn naam vragen, dit heet een voorkeursmelding. Mocht je nog niet cliënt zijn, maar wel van mijn bijstand gebruik willen maken dan kun je ook specifiek om mij vragen. Dan gaat de melding dus niet naar een willekeurige dienstdoende piketadvocaat. Dit kan ook in de avonden en weekenden gebeuren, wanneer ik in principe vrij ben. Ik probeer deze melding altijd te accepteren, het is immers mijn vaste cliënt.
Lang verhaal kort: in principe kan je altijd via een piketmelding om mijn bijstand vragen, zelfs als ik geen ‘dienst’ heb. Je kan dit dan met een voorkeursmelding kenbaar maken. Oftewel never not working: het leven van een strafrechtadvocaat.